Ximo Bosch Pastor presenta el llibre de les seues memòries

L’Auditori Municipal de Cullera va acollir la presentació del llibre escrit per Ximo Bosch Pastor. Una obra que recull les memòries de tota una vida dedicada al camp i als moviments associatius agraris.
Amb el títol de Camperol, sidicalista i cooperativista Bosch recupera les vivències viscudes i ens mostra el paisatge comarcal agrícola dels darres 70 anys. Però no sols això, també ens ofereix la visió en conjunt dels moviments sindicalista i cooperativista de les darreres dècades tant a Cullera com a la Ribera i al País Valencià.
Bosch va estar fundador i president de la Unió de llauradors i representant de l’estat espanyol a Brussel·les en matèria del camp.


Els records de Ximo Bosch ens porten des de les particularitats del món rural a Riola i Cullera fins a les intenses transformacions del sector agrari, amb especial referència a la funció del cooperativisme. Aquesta obra també ens conta nombrosos episodis de l’emigració dels jornalers i temporers valencians. I ens explica dinàmiques rellevants en la configuració inicial del sindicalisme agrari i també de la política municipal.
També relaten el context d’una societat que ha estat subjecte d’enormes transformacions en les darreres dècades. Des de la serenitat de qui valora el conjunt del seu passat, la mirada de l’autor abraça de manera incisiva la segona meitat del segle XX i el primer quart del segle XXI. Ens parla de la duríssima misèria de la posguerra, de la repressió del franquisme, de les esperances de la Transició, de la construcció de la democràcia actual o de les característiques dels temps presents.


L’autor es presenta en les seues memòries com un fill del seu temps i de la part de la societat en la qual va nàixer, va créixer i es va desenvolupar com a persona. Forma part de la generació que va rebutjar la foscor de la dictadura i es va implicar activament en la vertebració democràtica d’un País Valencià modern. A banda de les circumstàncies biogràfiques narrades, es tracta d’un llibre que ens invita a reflexionar des de la trajectòria d’una persona que ha viscut fets molt rellevants de la nostra història recent.

Print Friendly, PDF & Email