Trobada del grup de dones Sòriques a Cullera

El passat dissabte es va celebrar la Trobada de Sòriques a Cullera. Un matí de retrobaments i estima després d’un temps tant dur que la societat ha passat i està passant.

Una jornada en què van participar, entre altres, Encarna Bosch i les companyes de l’Associació Amèlia Jover de Cullera, la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, i la secretària d’ERPV, Maria Pérez.

La trobada fou productiva en reivindicacions i reflexions grupals al voltant de la ILP Tres voltes rebel per la gratuïtat de productes per al període. La Iniciativa Legislativa Popular va estar presentada Maria Pérez Company, una de les seues promotores i secretària general d’Esquerra Republicana del País Valencià.

Aquesta Iniciativa legislativa Popular incideix en diverses qüestions que afecten les dones, totes elles relacionades amb les discriminacions que sofreixen per la menstruació. Com va explicar en altres llocs, amb aquesta iniciativa, registrada a les Corts el passat 23 de febrer, volen que «el País Valencià estiga a l’avantguarda d’Europa i del món» quant a l’accés gratuït i universal als productes per a la menstruació. Per ara, només Escòcia compta amb una llei d’aquestes característiques, l’anomenada Period Products (Free Provision) Bill, aprovada per unanimitat al parlament escocès a finals de novembre del 2020. És una iniciativa necessària i urgent per acabar amb la discriminació de les dones i reduir la contaminació ambiental que provoquen la majoria de productes amb aquesta finalitat. 

Cal tenir en compte que per una banda, hi ha una discriminació econòmica, atès que per un fet fisiològic,  les dones han de fer front a la despesa que suposa la compra d’aquests productes durant 30 anys de la seua vida. En aquest sentit, la ILP manifesta que els productes, a més de ser gratuïts, han de respondre a «les diferents característiques fisiològiques i culturals de les dones». I també que «cal que tots els espais públics disposen de productes d’un sol ús per a les dones que ho necessiten». 

Per altra banda, la iniciativa apunta en la necessitat que aquests productes siguen sostenibles, ja que generen molts residus, en concret, «més de 3.000 tones anuals que no es poden reciclar». A més, els productes sostenibles «tenen un cost més baix». «En base al preu més baix del mercat, una dona es gasta, mentre té el període, 1.800 euros si usa tampons enfront de 113 euros si usa copa menstrual». 

Amb això, cal posar en valor aquesta iniciativa, ja que enllà de les qüestions econòmiques, que són importants, n’hi han que tenen a veure amb aspectes socials, educatius, sanitaris i de drets, que perpetuen aquesta discriminació. Hi ha un tabú que encara existeix perquè s’associa la menstruació a quelcom brut i vulgar, que s’ha d’amagar. Per això, ens cal molta pedagogia a les escoles i els instituts per tal que no continue sent un tema tabú per a les pròximes generacions. Com apunten, aquesta és una ILP per a dones i per a homes, ja que suposa igualtat real i millora ambiental.

Segons marca la Llei 10/2017 que regula aquest procés, hi ha un termini de 8 mesos per recollir les signatures i podran signar aquelles persones majors de 16 anys que estiguen empadronades al País Valencià.

La ILP de gratuïtat dels productes per al període ha estat batejada per la comissió promotora com «Tres voltes rebel», perquè «suposa rebel·lar-se contra la discriminació econòmica que pateixen les dones i contra la contaminació massiva per aquests productes higiènics» i, a més, perquè aquesta «rebel·lió social»  pot fer que el País Valencià siga «pioner en legislar en aquest camp fonamental des del punt de vista de la igualtat i de la lluita contra el canvi climàtic».

Des de Sòriques, confirmen, obriran un procés de recollida de signatures.

Amèlia Jover

A la trobada, Encarna Bosch, de l’Associació Amèlia Jover de Cullera, va explicar les participants qui va ser Amèlia Jover i la repressió que va patir, inclòs el que va viure al camp de concentració amb la seua xiqueta. En homenatge a ella l’associació de dones de Cullera porta el seu nom.

Print Friendly, PDF & Email