La columna d’Emili Piera

Ahir i avui

Primer enderrocaren les estàtues dels traficants d’esclaus i dels generals de la Confederació. Després embrutaren l’efígie del rei Leopold II de Bèlgica, una autèntica mala bèstia que matà més africans que jueus liquidà Hitler. Finalment, caigueren les imatges de Colom i Isabel la Catòlica.
Personalment sóc poc partidari de destruir un conjunt escultòric (tret del cas de Leopold II). Fa uns 6000 anys un poble procedent de les estepes del que avui és Ucraïna i Rússia mantingué una mena de guerra de gènere que significà la desaparició d’una bona part dels homes de la Península Ibèrica. Només dels homes: també era violència de gènere.
Deia Stephen Hawking que no havíem d’ esforçar-nos en contactar a través del programa SETI, amb una intel·ligència extraterrestre “tenint en compte com tractàrem als indígenes d’Amèrica o Austràlia”.
Si no cridem l’atenció hi ha alguna possibilitat de passar desapercebuts, som una boleta perduda en el billar còsmic.
L’esclavisme és odiós, però irreversible: ja passà. Com la crema d’heretges. Si volem fer alguna cosa de profit controlem els excessos de la força pública, vigilem i denunciem el mal ús de la força i fomentem les oportunitats dels més pobres per tal de treure el cap per damunt de la merda. La política parla de l’avui i el demà. L’ahir és d’historiadors.
Per cert, la Llei Mordassa està vigent.

Print Friendly, PDF & Email