En primera persona. Héctor Melero.

Héctor Melero Martí, de 26 anys i natural de Cullera (València), s’ha convertit en la primera persona cega a aprovar les oposicions a les Carreres Judicial i Fiscal.


Héctor es va llicenciar en Dret per la Universitat de Valladolid. Ell és cec total de naixement i va poder presentar-se a les oposicions després que el Consell General del Poder Judicial aprovara, al maig de 2014, un acord en el qual obria a les persones cegues la possibilitat d’exercir com a jutges, en respondre a la consulta plantejada per Gabriel Pérez Castellanos, també cec total, sobre si podria accedir a la Carrera Judicial en cas que arribara a superar el procés selectiu corresponent.
L’acord, adoptat per unanimitat per la Comissió Permanent de l’òrgan de govern dels jutges, assenyalava que, en cas d’aprovar les oposicions, hauria de procedir-se a realitzar les adaptacions oportunes en el seu lloc de treball. El CGPJ disposa per a això dels mecanismes normatius necessaris que, de fet, vénen aplicant-se habitualment per a altres supòsits de discapacitat, permanent o temporal, per la Secció de Prevenció de Riscos Laborals.
El CGPJ va basar la seua decisió en un informe del vocal Juan Manuel Fernández, president del Fòrum Justícia i Discapacitat, en el qual es recordava que l’article 49 de la Constitució obliga els poders públics a realitzar polítiques d’integració dels discapacitats i a emparar-los en l’exercici dels seus drets i que l’article 301.8 de la LOPJ disposa que en les convocatòries per a l’ingrés en la carrera judicial es reservarà un contingent no inferior al 5% de les vacants per a ser cobertes per persones amb discapacitat en grau igual o superior al 33%.

Print Friendly, PDF & Email