Editorial juny de 2023

JUNY BRILLANT, ANY ABUNDANT conta el refranyer valencià. També afirmen que entre juny i juliol esquila el gos. Però no ha hagut d’arribar juny per a que més d’un humà haja eixit ja esquilat. Així van ser les coses el darrer diumenge de maig. Per a uns meravellós, per a d’altres fatals.
Les eleccions han dibuixat un panorama continuista. Els socialistes revaliden la seua majoria absoluta i Jordi Mayor tornarà a governar la ciutat després de la tercera victòria seguida, això sí, amb el mateix nombre de regidors i sense augmentar els sufragis. Ans al contrari, Mayor i el socialisme cullerenc han patit un retrocés de 268 vots. Malgrat tota la feina feta han perdut votants, un petit defalliment electoral. Suposarà això que ja han tocat el seu sostre electoral? És possible. En política tot són cicles i potser el seu haja iniciat el descens. Tenen quatre anys per davant per refer la situació i tornar a il·lusionar a eixos o més ciutadans.
El Partit Popular, a la marxeta i sense fer soroll, s’ha reconfigurat. Els populars han guanyat prop de 900 vots i dos regidors. A priori, de ben segur, que ni s’ho creurien. Després dels darrers quatre anys de lluites cainistes, de punyalades entre uns i altres i creuaments jurídics, el PP no sols ha salvat els mobles, sinó que ha augmentat en tots els aspectes. Serà l’inici de la seua tornada? De moment estan en números de 2015. Cert és que s’ha menjat els vots de Ciutadans, no tots, però la majoria, i això els ha beneficiat.
Les esquerres a l’esquerra del PSOE a la seua. A la grenya. Caminar tirant-se dels pèls públicament ha repercutit en una imatge esfereïdora: de quatre partits (tres coal·ligats) un sol regidor per a Compromís. Poca cosa podrà fer davant de la foto política local, però almenys, si més no, marcar territori i demanar explicacions a les actuacions del govern.
Per la seua banda, al gran agitador de la campanya, UCIN, els seus mítins 3.0 i la nova forma de presentar-se davant de la gent, pel que s’ha vist, no li ha servit per a res. Menys de quatre-cents vots han estat insuficients per a que Juanjo Grau haja obtès acta de regidor.
Amb la imatge ja nítida sols cal demanar als representants municipals seny i trellat.

Print Friendly, PDF & Email