Els veïns del litoral de Cullera reclamen la salvació de la costa i protesten contra la novsa normativa de Costes

Més de 200 persones es van congregar en la zona del Mareny i l’Estany de Cullera per reclamar la regeneració i protecció del litoral riberenc
L’associació de veïns del Mareny i l’Estany es manifesta en contra del nou reglament de Costes que elimina les pròrrogues de les concessions públiques en el litoral i fixa un temps de 75 anys per derruir les construccions i canviar els llindars

La deficient gestió pública del litoral valencià i la mala conservació del litoral, per part de les administracions de diferents colors polítics que hi han passat, ha acabat en el nou reglament de Costes que obligarà, en un termini de 75 anys, a derruir les construccions privades que hi existeixen i canviar el llindars de la costa.

Aquesta nova normativa ha provocat la repulsa de les associacions veïnals del territori costaner valencià. Les diferents associacions van convocar concentracions i manifestacions per a tot arreu de l’espai litoral. A Cullera es va realitzar en la zona del Mareny i l’Estany.

La marxa va recollir més de 200 persones que pregonaven lemes al voltant de la regeneració i protecció de la costa valenciana. Al final de la caminada es va fer la lectura del manifest consensuat per les més de trenta entitats de veïns de la costa valenciana.

 A Cullera va ser Mª José Bohigues, presidenta de l’Associació de veïns del Mareny i l’Estany, l’encarregada de llegir públicament el manifest. En el text es llançaren diverses preguntes dirigides al govern inquirint-lo per a posar una solució a les reclamacions realitzades. També es reclamaren solucions integrals als problemes de base, ja que, addueixen, posar arena en les platges sense un arrelament artificial que evite que se’n torne a anar és fer una patada cap avant al problema, però no és cap solució.

Bohigues va explicar de forma crítica que “a primers de juliol es van haver de posar pedres i arena en la zona del Restaurant Cordobés perquè l’aigua botava la carretera i era a punt d’aplegar a les cases”. El problema, per a Bohigues, rau en què el mar i l’arena han anat engolint el terreny. Tot això, com diu la presidenta de l’associació “quan es van construir les cases no hi eren en primera línia. El mar ha guanyat terreny”. La problemàtica ve de lluny i la nul·la, o deficient, activitat de Costes ha provocat que la situació siga la que és actualment. A més a més, afegeix Bohigues “que el problema també ve per la desembocadura del Xúquer, que parteix la costa. Igualment, les platges del nord de Cullera estan guanyant molts metres d’arena pels sediments que s’hi va dipositant pels continus episodis d’eixa del mar a causa de les pluges torrencials o danes que patim”.    

A la concentració acudiren Salvador Tortajada, com a regidor de platges de Cullera, així com les regidores Marta Tur i Susi Melià, en representació de l’ajuntament de Cullera. Tortajada va afirmar als veïns que “l’ajuntament de Cullera està al costat dels veïns i de les seues reclamacions, que també són les nostres. El que podem fer des del consistori és reclamar, reclamar i reclamar a l’administració corresponent que pose una solució, i això és el que no parem de fer”. El regidor de platges va comunicar que han mantingut reunions amb Costes per reivindicar una solució concreta i que per part de l’ajuntament s’estan fent tots els esforços per a que l’administració aporte solucions ja sense demora.

Print Friendly, PDF & Email