El MIM torna amb la seua edició més ambiciosa i inèdita

La 31 edició de la Mostra Internacional de Mim a Sueca se celebrarà del 15 al 19 de setembre amb totes les mesures de seguretat i nous espais adaptats als protocols actuals

26 companyies, 13 espais escènics i 55 representacions, 14 estrenes: 4 absolutes i 10 a la Comunitat Valenciana i 13 espectacles gratuïts de teatre de carrer

La Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) torna este mes de setembre amb la seua 31 edició i una gran varietat de propostes que serviran per a tornar a connectar als espectadors al còctel d’emocions que sempre ofereix este festival de teatre gestual. Un MIM que es projectarà, del 15 al 19 de setembre, a les sales i espais preparats per a una ocasió especial per les circumstàncies actuals. Un total de vint-i-sis companyies es donaran cita a la capital de la Ribera Baixa per oferir més de mig centenar d’actuacions en cinc intensos dies. Després de no poder celebrar-se en 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19, el MIM regressarà amb totes les mesures de seguretat i l’única intenció de fer gaudir als espectadors com sempre ho han fet: amb  les propostes artístiques més innovadores i espectacles inèdits i de gran qualitat. “Hem treballat més que mai perquè l’ocasió ho requeria i no hem escatimat en esforços per continuar en l’avantguarda i dur de nou a Sueca un bon grapat d’espectacles que seduiran als espectadors de totes les edats. Serà un MIM inèdit perquè estarà adaptat totalment a les mesures sanitàries però, al mateix temps, serà el MIM més ambiciós que hem dut mai endavant”, ha explicat este matí el seu director Joan Santacreu en la roda de premsa que servia per a presentar la 31 edició i en la qual ha participat la secretària autonòmica de Cultura Raquel Tamarit, l’alcalde de Sueca Dimas Vázquez, el president de la Fundació Bancaixa Rafael Alcón i el regidor de Cultura de la ciutat Vladimir Micó, i a la qual ha assistit també el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

En la presentació del festival gestual de Sueca, el millor valorat de tota la Comunitat Valenciana des del punt de vista de les ajudes que concedeix anualment la Conselleria de Cultura i l’Institut Valencià de Cultura, la secretària de cultura autonòmica ha fet incís en “la importància d’anar tornant a la normalitat cultural”. Tamarit ha afirmat que “la fórmula del MIM és idònia perquè els espectacles ajuden a evadir-se de molts fets que no ens agraden en el nostre dia a dia”.

L’alcalde de Sueca ha afirmat este matí que “el MIM és el referent cultural de la nostra ciutat, l’esdeveniment que obri les portes de Sueca al món a través dels seus espectacles. Des del consistori teníem el compromís d’augmentar la nostra dotació econòmica i ho hem fet pujant la nostra assignació més d’un 30% més que en els últims anys. És una clara mostra que confiem totalment en la programació que any rere any és capaç de dur a Sueca el director del MIM, Joan Santacreu, i el seu equip”, segons Dimas Vázquez.

En la mateixa línia s’ha expressat el regidor de cultura de la ciutat, Vladimir Micó, que ha assenyalat que “s’ha treballat de la mà amb l’equip de coordinació i direcció per dotar a la Mostra Internacional de Mim a Sueca d’una infraestructura més forta i sòlida. Per primera vegada hem involucrat a més regidories que mai, cosa necessària per la situació sanitària actual”. Micó també ha tingut paraules per al director del MIM: “tenim molta sort a Sueca de poder comptar amb el director d’una companyia internacional, la Companyia Maduixa, que gira al voltant de tot el món i aconsegueix descobrir les propostes necessàries per a dur-nos cada setembre un programa espectacular”.

Per part seua, president de la Fundació Bancaixa ha agraït al MIM no defallir malgrat les circumstàncies complicades: “Són molts anys estant al costat del festival i estem segurs que els espectadors disfrutaran com en edicions anteriors”.

Com ha destacat Joan Santacreu, “l’esforç per a dur endavant esta edició ha sigut molt major en esta ocasió. Són temps difícils per a acollir a companyies internacionals però ho hem tornat a aconseguir. Els qui acudisquen a Sueca este setembre podran comprovar que el MIM ha tornat amb més força que mai, amb les millors propostes d’una disciplina artística que convoca als sentiments i defuig de les urgències mediàtiques que viu la societat actual”. El director del festival de teatre gestual ha incidit en el treball realitzat pel que fa a les mesures de seguretat: “Som molt prudents amb els protocols sanitaris. Volem que l’organització siga impecable, per això hem fet un gran estudi de les mesures de seguretat i hem adaptat llocs per a esta ocasió on tots els espais comptaran amb seients assignats, tant als espectacles de pagament com als gratuïts”. En este aspecte, una de les novetats de la 31 edició del MIM serà la infraestructura que s’instal·larà en el Sequer de l’Espai Jove, una graderia amb una cabuda que permetrà ampliar l’aforament respecte a la que substituirà, la de la plaça de l’Ajuntament, on enguany no es muntaran les grades esglaonades. Una altra novetat per a enguany serà l’extensió del MIM a les festes locals del municipi. El 3 de setembre tindrà lloc Save the temazo, muntatge dels valencians Col·lectiu Frenètic, que explotaran tota la seua capacitat per terra i aire en un espectacle multidisciplinari on la música serà un dels components principals.

14 estrenes per als mimers i mimeres

El MIM, un dels tres festivals més rellevants de teatre gestual d’Europa i el més important en la seua especialitat de l’Estat espanyol, tornarà a fer gala de la seua vàlua amb l’estrena de 14 espectacles en esta edició. Companyies internacionals com la Cie. Bivouac amb Perceptions desplegaran tot el seu potencial per primera vegada a la Comunitat Valenciana i ho faran en un dels nous espais, el CEIP Cervantes, amb entrada gratuïta per a tots els públics. De la mateixa manera i des del Regne Unit, Gandini durà a Sueca la seua proposta més estètica i moderna amb 4×4: Ephemeral Architectures. Un altre dels plats forts serà l’estrena de Déjà vu, de la Cia. Manolo Alcántara, un espectacle suggerent, arriscat i fascinador que combina realitat i fantasia.

Les companyies valencianes tindran, una vegada més, el suport del festival i prova d’això seran les quatre estrenes absolutes que es presentaran. La Cia. Maduixa mostrarà per primera vegada el seu nou espectacle, Migrare, on quatre dones van a la recerca d’un lloc on arrelar-se i trobar la seua llar. Les dones seran també protagonistes en Cheval, de Laura Valero, i Inndividu(e)s, d’Arsènika. Per la seua banda, Radiante serà l’encarregada, amb la seua proposta lumínica La llum del MIM, d’omplir la plaça de l’Ajuntament en esta edició.  

El públic podrà gaudir també d’altres 6 espectacles que arriben per primera vegada a la Comunitat Valenciana. En O2 (Oxígen), els portuguesos PIA convidaran als espectadors a reflexionar sobre com ens està afectant la tecnologia. Igualment, la falta d’humanitat i la sobreinformació serà la punta de llança de Mr. Blue Sky, de La Fam Teatre. Tornant als nostres orígens no massa llunyans en el temps, Antes Collado ens oferirà una reflexió sobre antigues i noves maneres de viure amb les seues dues versions de Crisálida. Des de França, la Compagnie Hippocampe de Luis Torreão -qui farà la classe magistral d’esta edició- combinarà a l’escenari diverses disciplines com el teatre d’objectes o la dansa. Com no podria ser d’altra manera, l’humor tornarà a estar ben present en el festival de teatre gestual de la mà de La mecànica & Mime Prague i el seu espectacle Water Falls, una refrescant proposta on es combina humor, equilibri i enginy. Sabordage! dels francesos La Mondiale Générale combinaran circ modern amb una mica d’humor negre, mentre que els catalans Iluya ens enlairaran amb Jet Lag amb una companyia aèria de dubtosa capacitat i, per acabar el MIM amb bones risses, no faltarà Yllana amb el nou treball Greenpiss al Poliesportiu Cobert.

El carrer es trasllada a nous espais.

Les circumstàncies sanitàries actuals no permetran, com sol ser habitual, els espectacles itinerants de carrer en esta edició del MIM. No obstant això, des de l’organització del festival han preparat nous enclavaments com els situats al Molí dels Passiegos, l’Escola Jardí de l’Ateneu, el Claustre del Convent, el Pàrquing de les Bassetes o el CEIP Cervantes, llocs que es convertiran en espais escènics a l’aire lliure on es desplegaran les més de mig centenar d’actuacions d’esta edició.

Les entrades per a la 31 edició del festival eixiran a la venda de manera online el pròxim 1 de setembre i estaran disponibles a les taquilles del Centre Bernat i Baldoví de Sueca el dia després, el 2 de setembre.

Print Friendly, PDF & Email